Syö vartalotyyppisi mukaan – millainen ruokavalio sopii sinulle?

Syö vartalotyyppisi mukaan – millainen ruokavalio sopii sinulle?

Kesäkuun numerossa kerroimme kuinka treenata oman vartalotyyppisi mukaisesti. Vartalotyypit ovat jaettu karkeasti kolmeen pääryhmään: ektomorfi, endomorfi ja mesomorfi. Kullakin näillä on omat heikkoudet ja vahvuudet.

Treenaamisen lisäksi jokainen vartalotyyppi on erilainen myös ravinnon suhteen. Toinen kerää rasvaa jo pelkästä muffinssien ajattelusta, kun taas toiselle ei kerry ylimääräistä juuri lainkaan, söi hän sitten terveellisesti tai ei.

Treenivuodet ja elämäntyyli vaikuttavat luonnollisesti ulkomuotoon. Vartalosi saattaa tänä päivänä olla erilainen kuin mitä se oli 5-10 vuotta sitten. Jotta tunnistat oman vartalotyyppisi, pohdi millainen vartalo sinulla oli aivan nuorena.

Ektomorfin aineenvaihdunta toimii vilkkaasti!

Ektomorfi

On luonnostaan hyvin hoikka. Ravinnon suhteen ektomorfin positiivisia puolia on se, että hänen aineenvaihduntansa toimii vilkkaasti. Vilkkaan aineenvaihdunnan ansiosta häneen ei kerry helpolla rasvaa. Mikäli ektomorfi laiminlyö elintapojaan, rasva varastoituu hänellä herkimmin keskivartaloon.

Hyvästä aineenvaihdunnasta johtuen ektomorfi sietää hyvin hiilihydraatteja ja tuleekin toimeen parhaiten runsashiilihydraattisella ruokavaliolla.

Ravintoaineiden jakauma ruokavaliossa suuntaa-antavasti: 50% hiilihydraatteja, 35% proteiineja ja 15% rasvaa.

Säännöllinen ruokarytmi on endomorfille erityisen tärkeää

Endomorfi

On luonnostaan isokokoinen ja vanttera. Hänelle kertyy rasvaa muita vartalotyyppejä helpommin, useimmiten keski- ja alavartalon alueelle. Endomorfi on herkästi ylipainoon ja korkeaan rasvaprosenttiin taipuvainen, ja tästä syystä hänen tulee seurata muita vartalotyyppejä tarkemmin ravitsemustaan. Endomorfilla saattaa olla ongelmia insuliinin ja verensokerin kanssa, mikäli ylipainoa on ollut useampia vuosia. Tämän takia säännöllinen ruokarytmi on endomorfille erityisen tärkeää.

Endomorfille sopii hyvin vähähiilihydraattinen ruokavalio, sillä hänen moottorinsa käy parhaiten rasvan ja proteiinin sekoituksella. Rajoitetulla hiilihydraattien saannilla endomorfin elimistö tehostaa kehon rasvavarastojen käyttöä energiaksi ja kiinteytyminen tehostuu. Sopiva jakauma ravintoaineille on suunnilleen 25% hiilihydraatteja, 45% proteiinia ja 30% rasvaa. Hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat kasvikset, marjat ja hedelmät.

Mesomorfi pysyy pienellä ravitsemuksen seurannalla helposti kiinteänä

Mesomorfi

On vartalotyypiltään luonnostaan atleettinen, jonka lihaksen ja rasvan määrä on sopusuhtainen. Erityisesti lihaskuntoa harrastavan mesomorfin suurempi lihasmassa vaikuttaa positiivisesti energian kulutukseen verrattuna toisiin vartalotyyppeihin. Tämän vuoksi pienellä ravitsemuksen seurannalla mesomorfi pysyy helposti kiinteänä. Lihoessaan mesomorfilla rasva kertyy tasaisesti joka puolelle vartaloa. Naisilla lantion seutu on herkkä pyöristymään.

Mesomorfilla parhaiten toimii ravinnon jakaminen tasaisesti proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen kesken. Ravintoaineiden saantisuositus mesomorfilla on karkeasti: 40% hiilihydraatteja, 30% proteiineja ja 30% rasvaa. Hiilihydraatin lähteiksi sopivat kasvikset, marjat, hedelmät ja täysjyväviljat.

 

kuva, Shutterstock
kuva, Shutterstock

Yhtä oikeaa ruokavaliota ei ole olemassa, joten uskalla kokeilla rohkeasti!

Omasta vartalotyypistä riippumatta on terveellistä syödä päivittäin 3-4h välein, 4-5 kertaa päivässä, omaan energiantarpeeseen nähden sopivan kokoisia aterioita. Tällöin aineenvaihdunta pysyy käynnissä ja verensokeri tasaisena. Saat jatkuvasti energiaa, jonka myötä mieli pysyy virkeänä ja jaksat painella tehokkaasti aamusta iltaan. Kovaa treenaavan kannattaa painottaa hiilihydraattien saantia erityisesti treenin ympärille.

Käytä monipuolisesti rasvoja; hyviä, pehmeitä rasvan lähteitä kuten pähkinöitä, siemeniä, öljyjä ja avokadoa, ja myös kovia rasvoja, kuten rasvaisempia lihoja ja kananmunia. Syö päivittäin vihanneksia ja marjoja. Hiilihydraatin lähteinä käytä hedelmiä, perunoita, riisiä ja täysjyväviljoja, kuten kauraa ja ruista, valkoisen vehnän sijaan. Proteiinissa panosta laatuun, mitä lihapitoisempi sitä parempi. Muista myös tärkeät vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet sekä omega-rasvahapot. Ne ovat elimistön normaalin toiminnan kannalta välttämättömiä.

Oli vartalotyyppisi mikä tahansa voit silti kokeilla erilaisia ruokavalioita. Jokainen meistä on yksilö aina elimistön toiminnasta lähtien – yhtä oikeaa ruokavaliota ei siksi ole olemassa. Kokeilemalla ja omaa kehoa kuuntelemalla näet ja tunnet mikä toimii sinun kohdallasi parhaiten. Kun vatsasi voi hyvin, sinäkin voit hyvin.

 

Asiantuntija: Jenni Ahosilta, personal trainer & wellness coach

www.facebook.com/jennipersonaltrainer

print
Previous post
Muodonmuutosprojekti - tunnelmia alkutaipaleelta
Next post
Näin häädät nestepöhön!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

Syö vartalotyyppisi mukaan – millainen ruokavalio sopii sinulle?