Saavuta tavoitteesi – Vältä nämä 6 sudenkuoppaa

No Comment

Saavuta tavoitteesi

Sentit eivät häviä vyötäröltä tai lisäänny hauiksen ympärillä vaikka syöt pikkulinnun tavoin ja liikut määrällisesti huippu-urheilijan lailla? Tarkista, ettet jarruta kehitystäsi astumalla näihin kuuteen sudenkuoppaan. Saavuta tavoitteesi.

1. Motivaatio

Ajattelet ehkä, että kuuden lantiolta karistetun sentin jälkeen olet tyytyväinen itseesi. On kuitenkin hyödyllistä avata päämäärää enemmän. Kirjaa ylös suurin tavoitteesi. Listaa lisäksi muitakin sinulle tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi: energisempi olo, parempi kunto tai pidempi pinna.

Jos tavoite on selkeänä mielessä – ehkä jopa luonnosteltuna paperille tai mielikuvakartan muotoon – se on helpompi saavuttaa. Aseta myös välitavoitteita. Edessä häämöttävän maaliviivan lisäksi projektissa on toinenkin merkittävä tekijä. Se on motivaatio, ja se vastaa kysymykseen: miksi?

Terveysliikkujan ei tarvitse treenata ammattiurheilijan tavoin!

Esitä kysymys itsellesi. Vastausta on tärkeä miettiä huolellisesti, koska se on kaikkea tekemistäsi ohjaava seikka. Kysy itseltäsi esimerkiksi miksi on tärkeää saavuttaa haluamasi paino?

Etsi sisäinen motivaatiosi. Se saa sinut toimimaan omien arvojesi mukaan, kokemaan mielihyvää ja mikä tärkeintä, olemaan sitkeä. Jos laihtumis- tai kiinteytymistavoitteen perimmäinen syy on näyttää muiden silmissä hyvältä, voi tavoitteen saavuttaminen tyssätä alkumetreillä. Muiden tarpeiden tyydyttäminen ei riitä motivaattoriksi pitkällä tähtäimellä. Jos tekeminen ei motivoi, et saavuta tavoitetta.

Sisäinen motivaatiokin voi olla joskus hukassa. Se on normaalia, eikä siitä kannata tehdä numeroa. Muistuta itseäsi perimmäisistä syistä, hellitä hiukan, ja lähde taas tavoittelemaan seuraavaa välietappia. Keskity itsesi kannustamiseen. Suurin haaste on oma mieli. Muutokseen tarvitaan kärsivällisyyttä, päättäväisyyttä, sitoutumista sekä iloa ja positiivisuutta.

2. Kärsimättömyys

Ajatustyö on nyt tehty, tavoite siintää kirkkaana mielessä ja suunnitelma odottaa toteuttajaansa.

Malta kuitenkin mielesi, vaikka into ajaisi treenisalille sekä lenkille monta kertaa viikossa, ja olet laihtunut mielessäsi jo ensimmäiset viisi kiloa. Saattaa nimittäin käydä niin, että rajun aloituksen myötä kroppaan tulee rasitusvammoja tai keho ajautuu ylikuntoon, eli elimistön liialliseen rasitustilaan.

Liikunnan harrastaminen kannattaa aloittaa vähitellen ja nousujohteisesti, jotta keho – niin lihakset, jänteet, hermosto kuin niveletkin, voivat sopeutua uudenlaiseen rasitukseen. Näin vältät rasitusvammat. Äläkä tingi kehonhuollosta. Täydellisyyden tavoittelu ei auta mieltä sopeutumaan sille annettuun haasteeseen. Älä siis turhaan stressaa itseäsi kaikki tai ei mitään -ajattelutavalla.

Sitäpaitsi, ei terveysliikkujan tarvitse treenata ammattiurheilijan tavoin.

3. Mukavuudenhalu

Jos istuu työpöytänsä äärellä 8 tuntia päivässä, tykkää vähän liikaa sohvalla makoilusta ja kulkee kaikki välimatkatkin autolla, kaksi kuntosalikertaa viikossa ei riitä. Ihminen on luotu liikkumaan. Liikkua pitäisi joka päivä, jollakin tavalla. Sen lisäksi, että liikunta pitää lihakset, luut ja nivelet kunnossa, se parantaa myös insuliiniherkkyyttä, ja auttaa näin painonhallinnassa.

Taikasana on arkiaktiivisuus. Istu vähemmän, touhua enemmän. Vaihda auto polkupyörään ja seiso työpäivän aikana. Imuroi useammin tai kyykkää ruoanlaiton lomassa. Ota mallia koirista. Nekin venyttelevät aina ennen liikkeelle lähtöä.

Haasta itsesi ja kamppaile mukavuudenhalua vastaan. Ihminen on sopeutuvainen ja tottuu kyllä liikkumiseen, kunhan toistoja tulee tarpeeksi. Päätä, että sitoudut tähän.

4. Energiavaje ja pikadieetit

Yllättävän moni painonpudotuksesta haaveileva syö liian vähän, kuvitellessaan sen olevan ainoa tapa laihduttaa. Eikä ole lainkaan epätavallista rankaista itseään paastoamalla ennen tai jälkeen juhlien. Toisaalta, eihän se ihme ole, koska meille on aina hoettu mantran tavoin: syö vähemmän kuin kulutat.

Kehomme toimii kuitenkin monimutkaisemmin. Jos se saa liian niukasti ravinteita ja energiaa, se pitää kiinni jo kerätystä vararavinnosta, eli rasvasta. Kyse on säästöliekki-ilmiöstä. Vain pieni osa ihmisistä onnistuu saamaan aikaan pysyviä muutoksia pikadieettien kautta. Moni repsahtaa ja palaa takaisin vanhoihin tapoihin. Sitten syyllistytään liiallisesta heikkoudesta, ja otetaan taas itseään niskasta kiinni. Noidankehä on valmis.

Hyviä uutisia: Laihtua ja kiinteytyä voi myös syömällä hyvin.

Ravitse itseäsi noin 3-4 tunnin välein laadukkaalla ruoalla. Hemmottele kroppaasi runsailla määrillä kasviksia ja vihanneksia. Huolehdi proteiinin sekä rasvan riittävästä saannista. Jos liikut aktiivisesti, nauti myös esimerkiksi juureksia tai täysjyvätuotteita, kuten riisiä, mielellään liikunnan ympärille ajoitettuna. Tee muutoksia omaan ruokavalioosi pikkuhiljaa ja suunnittele etukäteen aterioita. Näin saat hyödyllisiä onnistumisen tunteita, eikä itsetunto murene turhan takia.

5. Stressi

Stressi on säästöliekin ohella kehon selviytymismekanismi ja täysin luonnollinen asia. Pitkittyessään siitä tulee haitallista, kun kehon palautuminen vaikeutuu. Suorittaminen, täysillä paahtaminen ja levon puute nostavat stressihormonien tasoa. Ne hidastavat laihtumista ja muuta kehitystä.

Liikunnan on todettu hoitavan ja ennaltaehkäisevän stressiä, mutta on tärkeää myös osata hidastaa silloin, kun stressitaso on liian korkealla. Muuten liikunnan suotuisat vaikutukset kääntyvät päinvastaisiksi.

Jos elämäntilanteesi on kovin kuormittava, liiku lempeämmin ja itseäsi kuunnellen. Monet saavat apua ahdistukseen, masennukseen ja stressiin myös mindfullness-harjoituksista.

6. Väärät tekniikat

Käsi ylös, kuinka moni on ryhtynyt hauiskääntöihin ja maastavetoihin, tai yrittänyt apinoida liikuntalehden ohjeita ilman sen tarkempaa tietotaitoa? Aika moni, veikkaan. Melkein yhtä moni turhautuu ja lopettaa, kun ei ymmärrä ohjeita tai kyynärpäissä tuikkii kesken ranskalaisen punnerruksen.

Osa tekee harjoituksia liian pienillä kuormilla, kun taas toiset ryskäävät painoilla, joiden nostamiseen tarvitaan koko kehon voima, ja nivelet huutavat hoosiannaa. Kummassakaan tapauksessa kohdelihas ei saa tarvitsemaansa ärsytystä.

Aloita harjoittelu pienillä painoilla, jotta keho voi sopeutua. Opettele oikea liikerata, tekniikka ja lihaksen aktivointi. Palkkaa esimerkiksi personal trainer tai pyydä kuntosalisi henkilökuntaa opettamaan oikea tekniikka. Kehonpainoharjoituksista voi olla hyvä aloittaa. Kun pohja on kunnossa ja olet varmistunut, että hauiskäännössä työtä tekee hauislihas, eikä kyynärnivel liike-energian ja ison egon myötävaikutuksesta, voit lisätä painoja.

Väärien tekniikoiden ohella toinen merkittävä tekijä on yksipuolisuus. Jos liikkuu aina samalla tavalla, ei massiivista kehitystäkään voi odottaa. Aloittelija hyötyy viikottaisista kävelylenkeistä, mutta pidemmän päälle keho kaipaa nousujohteista, monipuolista kuormitusta. Kevyt aerobinen liikunta, kovalla sykkeellä tehdyt treenit sekä painoharjoittelu tukevat tavoitteeseen pääsyä – eikä kehonhuoltoa ja liikkuvuutta pidä unohtaa.

Esimerkiksi lantion seudun liikkuvuus vaikuttaa kyykky- tai maastavetotekniikkaan, ja sitä kautta kehitykseen.

Teksti: Anna-Maria Kasanen
Kuvat: Shutterstock

print

Previous post
10 vinkkiä parempaan motivaatioon
Next post
Pakko on huono motivaattori

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

Saavuta tavoitteesi – Vältä nämä 6 sudenkuoppaa