Monna Pursiainen – hyvän kunnon ja iloisen mielen PT

Monna Pursiainen – hyvän kunnon ja iloisen mielen PT

Monna Pursiainen

FitBODYn tämänkertainen kansihaastateltava on suosittu personal trainer ja treenibloggaaja Monna Pursiainen. Hänen värikäs ja monipuolisesti asioita käsittelevä bloginsa “Monna treenaa” kuuluu Suomen luetuimpiin fitness/hyvinvointiblogeihin. Mutta uskokaa tai älkää, Monna ei ole aina ollut yhtä upeassa kunnossa kuin tänään.

Suomalaisen fitness/harjoittelu/hyvinvointi-genren tunnettuja nimiä ovat muutamat fitness-lajien kilpailijat, erityisesti bikini fitness –kisaajat, mutta paljon tunnetumpia ja seuratumpia ovat monet bloggaajat. Yksi suosituimmista on helsinkiläinen personal trainer Monna Pursiainen, 35. Hän on noussut suhteellisen lyhyessä ajassa oman alansa eturiviin niin valmentajana kuin bloggaajanakin.

Monna Pursiainen on upea ja ryhdikäs aikuinen nainen, josta säteilee iloisuus ja positiivisuus. Tämä on helppo huomata heti, kun hänet tapaa. Monna ei ole kuitenkaan aina ollut näin loistokuntoinen ja hyvinvoiva.

– Minulla oli aikuisikään tullessa pitkään vaihe, jossa ajattelin pärjääväni hyvin lapsena ja nuorena tehdyllä pohjakunnolla, joten tein vain lähinnä paljon töitä ja biletin vapaa-ajalla. Harrastin varsinkin ennen murrosikää paljon tanssia, show-tanssia ja disco-tanssia ja olin muutenkin hyvin aktiivinen ja liikunnallinen. Murrosikään tullessa urheilu jäi pois, ja kuvaan tulivat pojat ja alkoholi, Monna kertoo taustastaan.

Lukioikäisenä Monna alkoi sportata uudelleen, hän alkoi käydä jumppaamassa erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla. Työelämään siirtyminen aiheutti sitten jälleen tauon liikunnalliseen elämäntapaan.

– Tein paljon töitä ja rentouduin jälleen tavalliseen tapaan eli viikonlopun bileriennoissa. Vuonna 2004 menin töihin Mäkelänrinteen uintikeskuksen kassalle, ja urheiluun liittyvä työ ja uintikeskuksen urheilullinen ilmapiiri saivat minut innostumaan taas liikunnasta, Monna jatkaa.

Oppiin Kisakallioon

Monna aktivoitui myös kouluttautumisrintamalla ja aloitti liikunnanohjaajan perustutkinnon (LOP) suorittamisen Kisakallion urheiluopistolla vuonna 2005. Koulutus toi muun muassa kuntosaliohjaajan lisenssin ja pätevyyden uimakoulun pitoon.

– Aloin sitten työskennellä Mäkelänrinteessä sekä uimakoulun opettajana että ohjaajana kuntosalilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Työskentelin myös urheiluvaateliike Sportlandissa, joka valitettavasti joutui lopettamaan toimintansa, Monna kertoo Kisakallion liikunnanohjaajakoulutuksen jälkeisistä töistään.

Monna jatkoi Sportlandin jälkeen omakseen tuntemallaan vaatealalla Vero Modassa, jossa hän eteni myymäläpäälliköksi. Kiireinen työ tasapainottui jälleen bilettämisellä, liikuntaan ei tuntunut olevan aikaa. Ja Monna ajatteli, että hän on joka tapauksessa hyvässä kunnossa, onhan hän aina urheillut ja liikkunut paljon.

– Vero Modasta siirryin erittäin stressaavaksi osoittautuneeseen työhön myyntiedustajaksi vaateyritys MicMaciin, vastasin siellä jälleenmyyntikontakteista. Vastuu myynneistä kasautui paljolti minulle, ja ylitöitä oli paljon. Voin sanoa, että vuosi 2011 oli elämäni pahin vuosi, ja viikonloppuisin alkoholia kului aika reippaaseen tahtiin. Suunta oli siis oman terveyteni ja hyvinvointini kannalta todella huono, Monna muistelee päälle kaatuvia töitä MicMacissa.

Personal traineriksi

Työt MicMacissa loppuivat määräaikaisen työsuhteen päätyttyä, ja Monna keskusteli äitinsä kanssa, mitä hänen kannattaisi tehdä. Äidin mielipide oli selkeä, hän sanoi, että “liikunta on sinun alasi”. Äiti oli myös huomannut lehdessä ilmoituksen PT-koulutuksesta, ja sinne Monna laittoi haun sisään. Kyseessä oli PT Coaching Academyn koulutus, jonka Monna suoritti keväällä 2012.

– PT Coaching Academyn koulutuksessa painotettiin myös henkistä hyvinvointia, se oli yksi syy tuon koulutuksen valitsemiseen. Tein jo PT-koulun aikana myös töitä, kuntosaliohjauksia ja ryhmäliikuntaohjauksia sekä Mäkelänrinteessä että TöölöFixissä. Työt olivat tuolloin tuntitöitä, sain näin mukavasti tuloja samalla, kun opiskelin personal traineriksi, Monna muistelee PT-koulutustaan.

Samoihin aikoihin alkoi myös bloggaaminen, Monna alkoi pitää omaa treeniin ja hyvinvointiin liittyvää blogia. Tänään blogin nimi on “Monna treenaa”, se kuuluu maamme luetuimpiin fitness/hyvinvointiblogeihin.

– Aloitin tosiaan blogin kirjoittamisen, samalla aloin saada itseäni takaisin hyvään kuntoon. Olin innostunut personal trainerin työstä ja tunsin todella olevani nyt omalla ja oikealla alallani, Monna muistelee PT:ksi opiskeluaan ja sen jälkeistä työsarkaa.

Oma yritys

Monna perusti heti opiskelujen päätyttyä oman yrityksen ja ryhtyi tuumasta toimeen. Omia asiakkaita alkoi tulla muun muassa blogin kautta, ihmiset olivat pitäneet lukemastaan, monet asiakkaista ovat jo itsekin paljon elämää nähneitä ja kaipaavat muutosta arkeensa, he halusivat blogin lukemisen lisäksi Monnan valmennukseen. Asiat etenivät hitaasti, mutta varmasti, ja kuten Monna itse sanoo, oma into työtä kohtaan on ollut onnistumisessa suuri tekijä.

– Minulla oli jossakin vaiheessa jo ehkä liikaa asiakkaita, ja olen sitä mieltä, etteivät valmennuksen yksilöllisyys ja huolellisuus saa koskaan kärsiä sen vuoksi, että PT:llä on liian kiire ja että hänellä on liikaa asiakkaita ja valmennettavia. Valmennukseen liittyvä taustatyö vie paljon aikaa, ja jokaiselle asiakkaalle on oltava tasapuolisesti aikaa ja omistautumista. Juuri nyt minulla on sopiva määrä asiakkaita, työ on hyvässä tasapainossa, Monna kertoo tyytyväisenä nykytilanteeseensa.

Monna tekee myös verkkovalmennusta yhdessä miehensä kanssa, mutta tässäkin pariskunta pyrkii pitämään valmennussuhteet yksilöllisinä ja ottamaan huomioon jokaisen asiakkaan tilanteen ja tarpeet ominaan. Sen vuoksi valmennuksessa olevat ryhmät pidetään suhteellisen pieninä.

Viisi treeniä viikossa

Entä sitten Monnan oma treenaaminen, miten se on järjestetty?

– Pyrin treenaamaan ainakin viisi kertaa viikossa, joskus harjoituskertoja tulee enemmänkin. Jalkatreenin teen aina salilla, kerran viikossa teen akrobatiatreenejä, jotka rasittavat erityisesti yläkehoa, samoin kerran viikossa on kehonpainotreenejä, venyttelyä ja tanssia. Rakastan tanssia, ja jos vain ehdin, se on mukana viikko-ohjelmassa. Tällä hetkellä harrastamani tanssityyli on “dance hall queen style”, käyn tanssimassa Etno Fitnessillä, Monna kuvailee lyhyesti treeniviikkoaan.

Monna on esiintynyt myös TV:ssä, hän oli mukana Elixir-ohjelmassa opastamassa kehonpainotreenejä. Juuri tällä hetkellä Monna on aloittanut jatko-opinnot PT Coaching Academyn Health Coach –koulutuksessa.

– Terveys ja hyvinvointi yleensä kiinnostavat minua paljon, ja suosittelen kaikille maalaisjärjen käyttöä monissa liikuntaan ja ruokavalioon liittyvissä asioissa. Liiallinen ehdottomuus on huono asia, se, että on sinut ja myös salliva itsensä kanssa, on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perusta. Pitää opetella hyväksymään itsensä ja pitämään itsestään, että voi elää rakentavasti myös muiden ihmisten kanssa, Monna selvittää omaa hyvinvointiin liittyvää ajattelutapaansa.

Ruokavalion osalta vanha 80/20 -sääntö on Monnan mielestä ihan hyvä perusajatus.  Se tarkoittaa sitä, että söisimme 80-prosenttisesti tarkasti ja terveellisesti, 20 prosenttia voi sitten olla hieman vapaampaa syömistä. Ei tämä tarkoita tietenkään mitään älytöntä ahmimista ja ihan millaista syömistä hyvänsä, mutta ruokailemisen ei tarvitse Monnan mukaan olla myöskään pelkkää kanan ja parsakaalin syöntiä.

– Puhtaat raaka-aineet ovat tärkeä asia. Itse noudatan viljatonta ruokavaliota, en muotisyistä, vaan koska vatsani ei vain oikein kestä viljatuotteita. Tässä on hyvä muistuttaa siitä, että jokainen voisi kuunnella itse oman kehonsa lähettämiä viestejä ja tehdä niistä johtopäätöksiä sen sijaan, että noudattaisivat ilman sen suurempaa harkintaa ja syytä esimerkiksi juuri viljatonta ruokavaliota. Jos viljatuotteet sopivat eivätkä aiheuta vatsanväänteitä, ne ovat ihan OK, Monna jatkaa ravinnosta.

Monna suosittelee pitämään yhden vapaamman syömisen herkuttelupäivän viikossa, se sekä lataa akkuja että tekee hyvää henkisesti. Ja jälleen, hän ei tarkoita mitään järjetöntä “syön päivän aikana niin paljon kuin vain halkeamatta pystyn” -herkuttelupäivää, vaan normaalipäivistä vapaampaa ja rennompaa ruokailemista.

Teksti: Jouni Virtamo
Kuvat: Petri Mast
Meikki ja hiukset: Kurvi Hair Premiere / Laura
Housut: Biancaneve
Rusketus: Vita Liberata Suomi
Kuvauspaikka: Mäkelänrinteen uintikeskus, Helsinki

print

Previous post
Hannan terveysherkut - Pehmeät Vege Bagelit
Next post
Hannan terveysherkut - Proteiinipuurot kahdella tapaa ilman proteiinipulvereita

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

Monna Pursiainen – hyvän kunnon ja iloisen mielen PT