Marjo Remes – Pidä huoli kehosta ja mielestä

Marjo Remes – Pidä huoli kehosta ja mielestä

 

Sydämensiirrosta MM-urheilijaksi

Edessäni istuvasta naisesta huokuu uskomaton lämpö ja välittömyys. Hersyävä nauru, iloinen hymy ja positiivinen asenne hohkavat hänestä kaikkialle ympäristöön. Hän on Marjo Remes, 31, sydänsiirron saanut MM-urheilija.

 

Lapsena Marjolle on tehty aortan ahtauman pallolaajennus ja siitä syystä on aina saanut olla tarkkana ihan perusflunssienkin kanssa. Kuitenkin, 24-vuotiaana pitkittynyt flunssa ja raivokas yskäkohtaus veivät Marjon ensin lääkäriin. Huolta poikkeukselliksen pitkäksi äityneestä flunssasta ei oltu otettu aiemmin tosissaan, mutta tällä kertaa onneksi oli toisin. Tällä erää lääkäristä EKG:n jälkeen suunnaksi otettiinkin Meilahti, eikä kukaan ollut aivan varautunut siihen, että seuraavan kerran kotiin mentäisiin vasta hyvän tovin kuluttua. Ensin epäiltiin keuhkoveritulppaa, mutta sen jälkeen kävi ilmi, että sydänläppä olikin vaurioitunut.

Pohjoismaisella hätähaulla sopiva siirrännäinen löytyi kymmenessä päivässä

Tämän jälkeen alkoi käänteentekevä toipumisprosessi.

 

b20i8715-edit

 

“On kunnia saada olla avuksi itse”

 

Marjo kertoo kuinka tärkeää on vertaistuki ja oikeat tukikanavat silloin, kun kaikki muuttuu kertaheitolla.

“Vertaistuen tärkeys on ymmärretty paremmin vasta nyt”, hän sanoo ja viittaa omaan aikaansa sairaalassa, kun jo siirron läpikäyneet potilaat eivät liiemmin käyneet osastolla juttelemassa asiasta. Marjo puolestaan on ollut aina käytettävissä, jos joku kaipaa sairaalalle juttuseuraa.

“Niitä kysymyksiä on helpompi kysyä sellaiselta ihmiseltä, joka on sen saman läpikäynyt. Ja välillä voidaan höpötellä ihan niitä näitä”, Marjo kertoo. “On kuitenkin kunnia saada olla avuksi ja tueksi muille”, hän hymyilee.

 

Oikeiden tukiverkostojen lisäksi Marjon toipumisessa suuressa roolissa oli liikunta. Alkuun piti jaksaa kävellä metri. Sitten toinen. Kun Marjo pääsi sairaalasta kotiin jatkamaan toipumisprosessia, oli alkuun sopivana liikuntamuotona kävely. Koiran kanssa tehdyt lenkit pitenivät ja tahti kiihtyi. “Minähän pystyn”, oli huikea fiilis.

 

Kahvakuula oli näihin aikoihin vasta tekemässä tuloaan Suomeen ja Marjo ajatteli käydä sitä tunnilla kokeilemassa. Lääkäriltä heltisi lupa hieman hangoitellen, ja Marjolta oli vielä kysytty, että voisiko hän ennemmin vaikka lenkkeillä.

“Se nyt ei riitä enää” oli ollut päättäväisen nuoren naisen vastaus.

 

Kahvakuulan aloittamisesta tulikin merkittävä luku Marjon elämässä, sillä hän tapasi siellä nykyisen valmentajansa ja yhteistyökumppaninsa.

 

Hyppy tuntemattomaan

 

Kahvakuulatuntien vetäjä paljastuikin varsinaiseksi kultakimpaleeksi. Salla Rinne, entinen seitsenottelija, otti Marjon siipiensä alle ja yhdessä lähdettiin sitten suuntaamaan kohti yleisurheilu-uraa. Marjo kiittelee valmentajaansa vuolaasti ja sanoo, että on onni myös saada tehdä nykyään töitä saman ihmisen kanssa.

 

Marjo teki toipumisensa jälkeen työkseen kirjanpitäjän töitä ja samalla toimi ohjelmistokouluttajana. Se oli lääkäreiden suositus, kevyt sisätyö. Siitä meni kuitenkin kroppa tukkoon, ja muutoinkaan ei ollut ihan niin hyvä olla, kuin toivottavaa olisi.

Eräänä harmaana aamuna junassa töihin mennessään Marjo mietti, että ei minua kyllä tätä varten pelastettu.

 

Siitä tulikin hyppy tuntemattomaan, ja se kertoo Marjon luonteesta paljon. Rohkea, pelkäämätön ja päämäärätietoinen nainen kertoo minulle, kuinka töitä ei pidä tehdä terveyden uhalla, ja meillä on vain se yksi terveys. Otan jokaisen sanan talteen, tästä on opittavaa ihan kaikilla ja harvoin asiaa kuulee esitettävän näin vakavasti otettavalta henkilöltä. Marjo tietää mistä puhuu.

“Työ on niin valtavan iso osa elämää, että se on annettava muutakin, kuin rahaa” Marjo sanoo.

 

Liikunta-alalle kouluttautunut Marjo päätti perustaa oman yrityksen. Myöhemmin he rakensivat valmentajansa kanssa yhteiset toimitilat Järvenpäähän, joissa toimivat molempien omat yritykset.

 

“Ainoa ajatus oli, että mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua? Rahat loppuu? Ei siihen kuole!” Marjo nauraa ja sanoo, että täytyisi luottaa enemmän siihen, että asiat tapahtuu parhain päin.

 

Kysyessäni Marjolta hänen unelmatyöstään, hän sanoo että hänhän tekee sitä. Hymy leviää koko kasvoille, kun Marjo alkaa kertoa kuinka yksilövalmentaminen on hänelle se omin juttu. Marjolla on paljon kuntoutusasiakkaita, mutta myös ihan peruskuntoilijoitakin erilaisin lähtökohdin. Marjo kertoo, että totta kai on helpompi muodostaa luottamussuhde valmentajaan, kun hänellä on taustalla todella ymmärrys sitä mihin kaikkeen sairaus voi vaikuttaa. “Minä ymmärrän henkilökohtaisesta kokemuksestanikin takapakit ja tunne-elämän myllerrykset, se kaikki on ok ja se on normaalia. Sitten niistä jatketaan eteenpäin.”

 

Isot onnistumisentunteet tulee työstä aina silloin, kun tietää voivansa olla toiselle todella avuksi. Monet asiat aamupuuron keittämisestä lähtien saattavat olla kuntoutuvalle treenaajalle haastavia, ja kun toisen arki saadaan treenaamisen kautta rullaamaan aina hieman helpommin, se on palkitsevaa. “On huikeaa saada olla avuksi tällaisessa, kun itse tietää kuinka haastavia perusasiat voivat olla” Marjo sanoo hymyillen.

 

Yksi parhaista palautteista on tullut kuitenkin asiakkaalta, joka on aivan perusterve ja peruskuntoinen. “Hän sanoi, että olen hänelle motivaationlähde ja sen takia halusi treenata juuri minun kanssani. Että minulle hän ei kehtaa sanoa, ettei jaksa lähteä lenkille tai salille, koska tietää että minä lähden kuitenkin.”

 

Ja juuri motivoiminen ja hyvään elämään pyrkiminen on Marjolle lähellä sydäntä.
b20i8687-edit

 

 

MM-kisat edellä

 

Syksyn suunnitelmista puhuttaessa Marjo kertoo, että nyt mennään kyllä MM-kisat edellä. 2017 kesäkuussa  Malagassa järjestettävät kisat tulevat pikemmin, kuin osaisi ajatellakaan. Keväällä olisi tarkoitus tehdä vielä reissu johonkin lämpimään koko oman, tärkeän tukitiimin kanssa.

“Tarkoituksena olisi päästä treenaamaan mahdollisimman samoihin lämpötiloihin, kuin missä sitten kisaillaankin.”

 

Vaikka reissuun lähdetään treenaamaan kovin ja tekemään kunnolla töitä treenin eteen, mieltää Marjo sen kuitenkin enemmän lomaksi. “Saan keskittyä täysillä vain siihen yhteen asiaan. Voin mennä parisen viikkoa pelkästään syö-treenaa-nuku -mentaliteetilla.”

 

Tarkoitus ei ole kuitenkaan lähteä treenireissulle ihan maailman ääriin asti. Aiemmin Marjo on käynyt treenireissulla Portugalissa, josta on jäänyt hyvät muistot. Olosuhteet olivat hyvät, aurinko paistoi ja oli oikeasti lämmintä ja stadioneilla kelpasi treenata!

 

Seuraaviin MM-kisoihin on tietysti muiden onnistumisten lisäksi vielä yksi tavoite: rikkoa oman ikäryhmän korkeushypyn  MM-ennätys. Idea tuli valmentajalta ja Marjo oli heti täysillä mukana.

“Ero oman ennätyksen ja tämän ennätyksen välissä ei ole edes erityisen suuri. Uskon, että ennätys rikotaan, ei saa päästää itseään liian helpolla” Marjo virnistää.

 

Se on hänestä helppo uskoa.

 

Pidä huoli kehosta ja mielestä

 

Marjo puhuu paljon myös mielen valmentamisen tärkeydestä. Hän on itse saanut tutustua itseensä sellaisilla tasoilla, joihin kaikilla pitäisi ehdottomasti olla mahdollisuus.

“Siinä oppii niin paljon itsestään ja jopa niistä varjopuolistaankin. Sen avulla oppii käyttämään todella koko omaa potentiaaliaan!” Marjo kertoo, että mentaalivalmennuksesta olisi varmasti paljon apua myös ihan jokapäiväisessä elämässä, niin työssä kuin arjessakin. “Kun ymmärtää itseään paremmin, on helpompi ymmärtää myös muita.”

 

Mielenhuollon lisäksi Marjo pitää erittäin tärkeänä myös kehonhuoltoa. Riittävä palautuminen on treenaamisen kannalta oleellista. Marjo painottaa omille asiakkailleenkin palautumisen ja kehon huoltamisen tärkeyttä. Yhtenä huoltomuotona Marjo käyttää itsellään ja asiakkaillaan pilatesta. Se edistää liikkuvuutta ja auttaa palautumaan treenistä.

 

Henkisestä hyvinvoinnista ja motivaatiosta Marjo puhuu vakavasti, mutta innostuneena.

“Meillä on vain yksi elämä, yksi ainoa”, Marjo sanoo jämptisti. “Ihmiset ei saisi elää sitten kun -elämää. Tee sitä, mikä tekee sinusta onnellisen ja ole terveellä tavalla itsekäs!”

 

Turhaa stressaamista kannattaa välttää, tekemättömät tiskit eivät maata kaada eikä universumin tasapaino järky, vaikka roskat odottaisivat viemistä seuraavaan päivään. “Mikään ei kaadu, jos ei tänään ehdi” Marjo sanoo ja jatkaa; “Hidasta, perusarki on kuitenkin pääosassa tässä elämässä, nauti siitä.” Hän kehottaa tekemään omasta arjestaan mahdollisimman hyvää ja nautittavaa, sillä sitä elämä enimmäkseen kuitenkin on, arkea.

 

“Elä elämää jota haluat ja josta haaveilet. Löydä iloa ja onnea sinua ympäröivistä asioista, se ilo muuntuu energiaksi!”

 

Marjo vetää syvään henkeä, sipaisee vaaleat hiukset poskelta ja hymyillen sanoo:

“Elämä on kesken ja sen kuuluu olla. Elämä ohjailee sinne, mihin sen kuuluu mennä.”

 

Nauti siis kyydistä!
b20i8671-edit

Marjon työhön valmentajana voi tutustua täällä: http://www.healthbeat.fi/valmentaja.

 

Teksti, Jemmi Laaninen

Kuvat Petri Mast

print
Previous post
SIRIUS SPORT RESORT - FUN IS SIRIUS
Next post
Poltetta pakaroihin kahvakuulatreenillä!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

Marjo Remes – Pidä huoli kehosta ja mielestä