Janni Hussi – balanssi elämään ja treenaamiseen löytynyt

Janni Hussi – balanssi elämään ja treenaamiseen löytynyt

balanssi elämään ja treenaamiseen löytynyt

Janni Hussi, 24 –vuotias, on tunnettu fitnessmalli ja liikunta-alan yrittäjä, joka on ehtinyt tehdä nuoreen ikäänsä nähden paljon asioita.  Fitness-elämä, alalla toimiminen ja niihin liittyvät ulkonäköpaineet on koettu, ja elämän muututtua ylisuorittamiseksi tilanne kärjistyi loppuun palamiseen 2 vuotta sitten. Tämän kokemuksen myötä Hussin oma ravinto- ja treenifilosofia onkin muuttunut, ja hyvinvointi menee kaiken edelle. Matka tähän pisteeseen ei ole aina ollut ruusuinen, ja Hussi avaakin kokemuksiaan hyvin avoimesti ja rehellisesti.

Hussi on ollut liikunnallinen  pienestä pitäen, jalkapallon pelaaminen alkoi jo viisivuotiaana ja jatkui aina 18-vuotiaaksi asti kunnes polvivaivat pakottivat hänet lopettamaan lajin. Jo varhaisteininä suhde syömiseen alkoi häiriintymään; Hussi laski hysteerisesti syötyjä ja poltettuja kaloreita aktiivisesta liikkumisesta huolimatta. Elämä oli jatkuvaa tasapainoilua treenien, ulkonäköpaineiden ja syömisien ristitulessa.

Viimeisinä jalkapallovuosinaan hän ohjasi ryhmäliikuntaa omien treeniensä ohella, ja oheistreeniksi tullut saliharjoittelu vei ikään kuin vahingossa nuoren naisen mukaan fitness-elämään. Tavoitteellisesti Hussi alkoi treenaamaan salilla vuonna 2009 kun palkkasi itselleen fitness-valmentajan, ja osallistuminen vuonna 2010 pidettyihin fitness-mallikisoihin toikin sen kirkkaimman pystin. Voiton jälkeen ei enää ollut paluuta entiseen ja fitnessmaailma imaisi nuoren naisen pyörteisiinsä. Suosio ja ylipäätään fitness-maailma yllätti; yhtäkkiä puhuttiin silikoneista ja kauneusoperaatioista, mutta Hussi kiittää vahvaa luonnettaan siitä, että pää pysyi kylmänä eikä nuori nainen lähtenyt näihin mukaan. Fitness-mallikisan voitto avasi kuitenkin monia ovia alalla, ja nälkä alkoi kasvaa syödessä.

Seuraavaksi kutsui IFBB:n kisat ja vapaaohjelmallinen fitness-sarja vuonna 2013 ja sieltä matka jatkui seuraavana vuonna toiseen sarjaan. Janni tiedosti, että ainoa sarja jossa hän realistisesti voisi pärjätä oli bikini-fitness, jossa hän kävikin nappaamassa junioreiden SM hopeaa bikini-fitness sarjassa vuonna 2014.

Fitnesskupla puhkesi kun voimat loppuivat

Loppuvuosi 2014 ei mennytkään odotusten mukaan; matka tähän pisteeseen oli ollut liian rankka ja vaati veronsa. Ylisuorittajana Janni hamusi liikaa töitä, ramppasi kuvauksissa ja oli yhtäkkiä tilanteessa, jossa kaikki tuntuivat vaativan jotain, eikä annettavaa enää ollut. Myös rankat dieetit vaativat veronsa ja yhtäkkiä tulikin seinä vastaan eikä kroppa enää jaksanut. Janni ymmärsi menneensä liian kovaa ja liian nopeasti. Alkuun Janni tunsi pettäneensä sponsorinsa, valmentajansa, ystävät ja fanit, ja itsesyyttelyn määrä oli suuri. Perheen, avopuolison ja ystävien tuella Janni kuitenkin pääsi tilanteesta yli ja ymmärtää nyt eri tavalla oman kroppansa voimavarat; terveys ja hyvinvointi ovat kaiken A ja O eikä töitä tehdä enää oman terveyden uhalla.

Asuessaan Phoenixissa avopuolisonsa, jääkiekkoilija Lauri Korpekosken kanssa, Janni joutui kohtaamaan omat mörkönsä kun yhtäkkiä hektinen ja aikataulutettu elämä muuttui täysin. Ilman työlupaa töiden tekeminen Yhdysvalloissa ei onnistunut, ja Janni koki hetken aikaa joutuneensa ikään kuin tyhjän päälle. Laurin joukkuetovereiden vaimot ja tyttöystävät olivat Jannia vanhempia ja monilla oli omia lapsia, perheet ja rutiinit. Jannilla ei ollut läheisiä ystäviä maassa ja koki olevansa täysin yksin Laurin ollessa pelimatkoilla.  – Pieni breikki kaikesta teki kuitenkin hyvää, vastoinkäymiset vahvistivat itseäni ja minuuttani. Opin myös paljon elämänhallinasta, Janni toteaa jälkeenpäin.

Kolmen Phoenixissa vietetyn jääkiekkokauden jälkeen oli edessä muutto Kanadaan Edmontoniin, jossa työluvan saaminen oli onneksi helpompaa, ja Janni onkin saanut hyvin jalkaa oven väliin fitnessmallimaailmaan – takana on jo muutamia kuvauksia, sekä spinningin ja ryhmäliikunnan ohjaamista. Tällä hetkellä Janni viettää talvet Edmontonissa ja kesät yhdessä Laurin kanssa Suomessa. Janni keskittyy uran luomiseen ja puuhastelee pääasiassa fitnessmallikisan organisoinnin parissa, tekee juontokeikkoja, esiintyy kuvausmallina, toimii promoottorina sekä uusimpana aluevaltauksena tänä kesänä toimii myös pesäpallo-otteluiden kuuluttajana.

Terveellinen suhtautuminen ruokaan

Vaikka Janni on muuttanut elämäntapojaan paljon sallivammiksi, on hän silti uskomattoman sporttisessa kunnossa. Janni kertookin ruokavalionsa olevan erittäin terveellinen ja monipuolinen mutta aikaisempaan verrattuna paljon sallivampi. Jokaisen jätskin tai suklaapalan jälkeen ei tarvitse lähteä inhon vallassa lenkille, vaan silloin kun herkkuja tekee mieli, herkutellaan, ja muulloin syödään terveellisesti. Jannin ruokavalioon sisältyy erittäin paljon kasviksia ja hedelmiä, hän käyttää maitotuotteita ja vaikka normaalisti pyrkii välttämään gluteenia, ei haittaa vaikka sitä joskus söisikin. Hän ei rajaa ruokavaliostaan mitään pois ja herkkujakin tulee silloin tällöin syötyä. Joskus niin paljon, ettei ainakaan muutamaan viikkoon tee uudestaan mieli.

Työskentely fitness-alalla vaatii tietyn atleettisen ulkonäön, ja Janni tiedostaa alan asettamat paineet. -valehtelisin jos sanoisin, etten koe välillä ulkonäköpaineita ammattini takia. Vaatimukset kasvavat koko ajan; pitää olla muotoja siellä ja täällä ja timmissä kunnossa pitäisi olla läpi vuoden. Mutta tämä on se päätös, joka on tehtävä kun tälle alalle lähtee, Janni lisää.

Uusi treenifilosofia: monipuolisesti ja kehoa kuunnellen

Nykyään Jannin treenit ovat selkeästi monipuolisempia ja salitreenin ohelle on tullut paljon ulkona treenaamista, kehonpainoharjoittelua, juoksua, kahvakuula- ja porrastreenejä. Treenit mukautetaan viikkojen muihin aikatauluihin ja kiireisellä viikolla treenataan sen minkä ehtii, kun taas vapaammalla viikolla treenikertoja voi kertyä enemmän. Kroppa vaatii kuitenkin säännöllistä liikuntaa ja urheilu toimii mielen tyhjentäjänä. Janni haluaa myös rohkeasti kokeilla uusia lajeja ja osaa nykyisin myös nauraa itselleen jos joku lajikokeilu ei menekään putkeen.

Muutama varoituksen sana

Fitness-lajien suosion edelleen kasvaessa Janni haluaa antaa muutaman varoittavan sanan varsinkin lajiin pyrkiville nuorille: – ehdottoman tärkeää on hyvän valmentajan löytäminen ja sen ymmärtäminen, että elämässä pitää olla muutakin sisältöä kuin fitness. Dieetti ei saisi olla liian ehdoton ja kroppaa täytyy osata kuunnella. Projektiin on hyvä varata riittävästi aikaa, jotta pohja ehditään rakentaa rauhassa ja kunnolla, eikä elimistöä tarvitse rääkätä liian tiukilla dieeteillä.

Pohdittaessa rajaa terveellisten elämäntapojen noudattamisen ja liiallisen, äärimmäisyyksiin menevän intoilun välillä, Janni painottaa muutamien hälytysmerkkien tunnistamista; jos fitness-harrastus alkaa hallitsemaan elämää niin että päivärytmi pyörii ruokailujen ja treenien ympärillä ja ystävien näkeminen jää harrastuksen jalkoihin, on aika pysähtyä ja miettiä, ollaanko menossa väärään suuntaan.  -Jos elämässä ei ole muuta sisältöä kuin fitness, tulee peli viheltää poikki, hän painottaa.

Roolimallien vastuu

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin arvostaminen näkyy myös Jannin organisoimassa Fitnessmalli -kilpailussa. -Arvostelukriteereissä painotetaan terveellisyyttä, eikä se rasvattomin nainen ole välttämättä tuomariston ykkösvalinta, hän toteaa. Voittaja tulee olemaan nuorille naisille ja tytöille roolimalli jonka halutaan edustavan terveellisiä elämäntapoja.

Muutenkin, puhuttaessa alan asettamista ulkonäköpaineista ja kauneusihanteista, Janni muistuttaa että itsestään voi pitää huolta fiksusti. Hän itse korostaa luonnollisuutta, vaikka kuvauksissa käytetäänkin meikkaajaa ja stailaajaa. -Haluan totta kai pitää itsestäni hyvää huolta ja näyttää hyvältä ja ammattinikin sitä vaatii, mutta haluan olla maltillinen. Nuorten ei kannattaisi lähteä suinpäin parantelemaan itseään keinotekoisesti vaan ensin pitäisi tehdä oma ajatustyö, tutustua itseensä ja opetella tykkäämään itsestään.

Janni peräänkuuluttaa julkisuudessa toimivien roolimallien vastuuta ulkonäkökeskeisessä maailmassa. -Jos yhdeksänvuotias lapsi kärsii anoreksiasta ulkonäköpaineiden takia, eikö meidän pitäisi herätä ja miettiä missä on mennyt pieleen? Mitä voisimme tehdä vähentääksemme näitä paineita ja helpottaaksemme nuorten pahaa oloa?

Teksti: Nana Heikkilä
Kuvat: Petri Mast

print

Previous post
Paleo sitruunapiiras
Next post
Janni Hussi - Luottotuote treeneihin ja palautumiseen

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

Janni Hussi – balanssi elämään ja treenaamiseen löytynyt