Henriikka Klemetti – body fitness odottaa

Henriikka Klemetti – body fitness odottaa

Henriikka Klemetti – body fitness odottaa

Suomalaisen bikini fitnessin ehdottomaan kärkikaartiin lukeutuva Henriikka Klemetti tuntee nyt ottaneensa kaiken irti lajistaan ja saavuttaneensa oman visionsa bikini fitness -kilpailijasta. Hän on kilpaillut bikini fitnessissä suhteellisen tiheään ja saavuttanut muun muassa EM-pronssia ja MM-kisojen neljännen sijan. Nyt on aika siirtyä eteenpäin.

Tampere on todellakin tällä hetkellä suomalainen fysiikkalajien keskus, sen huomaa, kun miettii, kuinka moni maamme huipuista harjoittelee Tampereen Wolf Fitness Clubilla. Sinne kulki jälleen myös FitBODYn valokuvaajan ja toimittajan matka, sillä olimme sopineet tapaamisen WFC:lle bikini fitness -tähti Henriikka Klemetin kanssa.

Parturi-kampaajana työskentelevä Henriikka Klemetti, 31, ei ollut nuorena mikään himourheilija. Hän kokeili kyllä muun muassa joukkulajeja, mutta totesi nopeasti olevansa enemmän yksilöurheilija. Näin jo nuoruudessa tuli tutuksi kuntosaliharjoittelu.

– Olen harjoitellut salilla jo todella kauan, mutta on pakko sanoa, etteivät alkuvuosien harjoittelun intensiteetti ja liian vähäinen syöminen tuoneet juurikaan kehitystä, keho ei näyttänyt muuttuvan oikeastaan lainkaan. Halusin sitten tehdä asialle jotakin ja menin vuonna 2011 mukaan FitFarmin valmennukseen. Aloin kunnollisen harjoittelun ja ruokavalion noudattamisen nykyisen kihlattuni Tero Kivisen sekä valömentajani Jari Bull Mentulan opastuksella. Tero toimi tuolloin kuten edelleenkin FitFarmin personal trainerina, Henriikka muistelee tavoitteellisen ja kehittävän harjoittelun aloittamista.

Henriikan valmennus oli sovittu alun perin puolen vuoden mittaiseksi, siinä ajassa näkee, sopiiko harrastus ja ylipäänsä tällainen panostus itselle. Henriikka oli tyytyväinen saavuttamiinsa tuloksiin, painoa oli tullut lisää ja yleinen olotila kohentunut selvästi kunnollisen ja riittävän ruokailemisen vuoksi, joten hän jatkoi harjoittelua samaan tahtiin ensimmäisen puolivuotiskauden jälkeen. Pikku hiljaa alettiin puhua myös mahdollisesta kilpailemisesta. Henriikan kilpailuvalmennuksesta vastaava FitFarmin päävalmentaja Jari Mentula oli sitä mieltä, että Henriikka voisi alkaa tähdätä ensimmäisiin kilpailuihinsa, mutta pohdintaa aiheutti se, mikä olisi hänen lajinsa.

– Halusin atleettisen vartalon ja kilpailla sellaisella keholla, joten jouduimme puntaroimaan, kumpi laji, bikini fitness vai body fitness, olisi minulle parempi vaihtoehto. Päädyimme siinä vaiheessa bikini fitnessiin ja päätimme tähdätä kevään 2013 Fitness Classiciin, Henriikka jatkaa.

Uran loistava avaus

Henriikka oli tottunut noudattamaan tarkkaa ruokavaliota jo heti FitFarmin valmennukseen tultuaan, joten ensimmäisen kisadieetin läpivienti ei tuottanut hänelle vaikeuksia.

– Kun olin lähtenyt mukaan kunnolliseen treenaukseen vuonna 2011, aloin myös alusta saakka noudattaa saamiani ruokavalio-ohjeita hyvin tarkasti. Voi sanoa, että olin aika fanaattinen. Näin 16 viikon pituinen ensimmäinen kisadieetti sujui ilman ongelmia, olin itse Kulttuuritalon kilpailussa ehkä jopa hieman liian kireässä kunnossa, vaikka itse pidinkin kunnostani, Henriikka sanoo ensimmäisestä kisadieetistään.

Henriikan kilpailu-ura alkoi mahdollisimman hienosti, sillä hän voitti debyyttikisansa ja kvalifioitui saman tien mukaan Suomen EM-kisajoukkueeseen, joka matkusti pian Espanjan Santa Susanaan kohtaamaan eurooppalaiset kilpakumppaninsa.

– Eri luokkien pituusrajat ovat vaihdelleet hieman kilpailusta toiseen. Helsingissä kilpailin luokassa alle 166 cm, mutta Santa Susanassa raja oli alle 168 cm. Kansainvälinen kilpailu oli tietysti ensikertalaiselle jännittävä kokemus, ja olin varsin tyytyväinen lopulta saavuttamaani kolmanteen sijaan. Kilpailu-urani oli näin alkanut todella hienosti, Henriikka toteaa hymyillen.

Lisää kilpailuja

Henriikka jatkoi kevään 2013 kilpailujen jälkeen harjoittelua ja tähtäsi seuraaviin kilpailuihin ja EM-mitalin kirkastamiseen keväällä 2014.

– Sijoituin kevään 2014 Fitness Classicissa neljänneksi, mikä oli tietysti aikamoinen pettymys. Näin ei myöskään EM-kisamatkan uusiminen onnistunut, ja tähtäin oli siirrettävä saman vuoden syksyyn, Henriikka jatkaa kilpailuista kertomista.

Syksy 2014 oli sitten Henriikalle varsin menestyksekäs, sillä hän sijoittui Lahden Fitness Expon yhteydessä pidetyssä Nicole Wilkins -kilpailussa neljänneksi ja voitti samana viikonloppuna oman sarjansa Suomen mestaruuden! Tämän jälkeen olivat edessä vielä maailmanmestaruuskilpailut Kanadassa, sieltä oli tuliaisina seitsemäs sija 14 kilpailijan joukosta.

– Tämän jälkeen laitoimme tähtäimen vuoden 2015 syyskuussa järjestettävään Arnold Amateur Europeen Madridiin, jonne olin kvalifioitunut Suomen mestaruuteni ansiosta. Kilpailun taso oli kova. Lisäksi kilpailinkin yllätyksekseni tässä kisassa luokassa alle 169 cm enkä alle 166 cm, sillä olin mittauspisteen mittauksessa 166,1 cm pitkä. Sijoituin jälleen neljänneksi. Voin sanoa, että neljäs sija on tullut minulle todella tutuksi eri kilpailuista, Henriikka naurahtaa.

Seuraavaksi vuorossa olivat jälleen Nicole Wilkins -kisa ja sen yhteydessä samaan aikaan järjestetty Pohjoismaiden mestaruuskilpailu. Kilpailut toteutettiin siten, että PM-tuloksiksi tulivat samat sijoitukset kuin NW:ssä, mutta ei-pohjoismaalaiset kilpailijat otettiin tuloslistalta pois. Näin Henriikka sijoittui NW:ssä neljänneksi ja PM-kilpailussa kolmanneksi, edeltä putosi yksi ei-pohjoismaalainen kisaaja.

– Mielestäni PM-kisa olisi ollut kiva käydä ihan erikseen ja omilla tuomareilla, mutta ymmärrän, että Fitness Expossa on niin paljon erilaisia tapahtumia ja kilpailuja, että aika tulee jo monesti vastaan, Henriikka toteaa syksyn kilpailuista Lahdessa.

Syksyn ja koko vuoden kovan urakan päättivät Unkarin Budapestissa järjestetyt MM-kisat, joissa Henriikka sijoittui omassa sarjassaan neljänneksi (!) tasapistein kolmanneksi sijoittuneen kilpailijan kanssa. Kilpailijamäärä oli kasvanut edellisen vuoden MM-kisasta rajusti, nyt Henriikan sarjassa oli 39 kilpailijaa.

– Olen todella tyytyväinen tämän vuoden kisakauteeni ja lähden hyvillä mielin kohti uusia tavoitteita ja uusia haasteita uuden lajin parissa, Henriikka kiteyttää vuoden 2015 mielialat.

Ruokavaliosta

Henriikka on aina ollut hoikka ja pitänyt itsensä hyvässä kunnossa. Hän on kaikkiruokainen ja noudattaa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, johon kuuluu kanaa, kalaa, lihaa, riisiä, vihanneksia, hedelmiä ynnä muuta ravitsevaa ja täysipainoista ruokaa. Kunnollinen ruokavalio on kaiken perusta elämässä ja erityisesti fysiikkalajeissa, joissa sen rooli on täysin ratkaiseva.

– Mielestäni ravinnon merkitystä joskus vähätellään urheilupiireissä, ajatellaan helposti, että tarkkaa ruokavaliota noudatetaan vain ulkonäkösyistä. Oikein koostetulla ruokavaliolla on kuitenkin erittäin suuri merkitys urheilijan suorituskyvylle ja hänen saavuttamilleen tuloksille, Henriikka toteaa.

Fysiikkalajeissa toki kilpailijat tietävät, että sijoitukset ratkaistaan usein jo ruokapöydässä. Kun kilpailut on käyty ja edessä on off season ja vapaampi syöminen, monet kilpailijat ovat kuitenkin vaikeuksissa ruokavalionsa kanssa. On virhe ryhtyä syömään ilman kontrollia, tässä vaiheessa pitää olla malttia.

– Kilpailujen jälkeen elimistö käy aika pienillä kierroksilla, se on tottunut mataliin energiamääriin ja yrittänyt selviytyä niillä eteenpäin. Sen vuoksi nautittuja ruokamääriä tulee lisätä pikku hiljaa, kunnes aineenvaihdunta saadaan toimimaan taas täysillä, Henriikka jatkaa.

Tätä menetelmää kutsutaan nimellä reverse dieting, nautittua energiamäärää lisätään vaiheittain ja palataan pitkällä aikavälillä normaaliin ruokavalioon. Tämä saattaa kuulostaa työläältä pitkän kisadieetin jälkeen, mutta on ehdottomasti hyvä menetelmä terveyden ja aineenvaihdunnan kannalta.

– Olen syönyt parina päivänä kisojen jälkeen melko paljon, mutta siirtynyt sitten reverse dietille. Se on sujunut ihan hyvin ja olen voinut erinomaisesti. Näin vältytään kokonaan kilpailujen jälkeiseltä holtittomalta painonnousulta, joka voi tuoda monenlaisia terveysongelmia ja harmittaa kilpailijaa, joka on menettänyt tiukan kuntonsa muutamassa viikossa hallitsemattoman syönnin vuoksi, Henriikka selventää omaa motivaatiotaan viettää kurinalaista elämää myös kilpailujen jälkeen.

Henriikka jatkaa tästä eteenpäin keskittyen treenaamiseen ja kehittymiseen kohti lihaksikkaampaa fysiikkaa ja body fitness -kilpailuja, joihin hän kertoo osallistuvansa sitten, kun aika on kypsä ja kehitystä on tullut siten kuin on toivottu. Jari Mentula suunnittelee hänelle parhaillaan siihen tähtääviä harjoitus- ja ruokavalio-ohjeita. Näemme seuraavalla kerralla kilpalavalla hieman erilaisen Henriikan. Siihen saakka toivotamme hänelle hyviä treenejä ja mukavaa joulunaikaa!

Teksti: Jouni Virtamo
Kuvat: Petri Mast

print

Previous post
Henriikka Klemetin olkapäätreeni
Next post
Carola Miller - loistokunnossa Miss World –kilpailuun

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

Henriikka Klemetti – body fitness odottaa