Hannan terveysherkut – Juhlapöydän rouheinen joululimppu

Hannan terveysherkut – Juhlapöydän rouheinen joululimppu

Rouheinen joululimppu

Rouheinen joululimppu on täyttä tavaraa, se sisältää tuhdisti kuituja ja hyviä rasvoja. Se korvaa kaupan valmisleivät, jotka useimmiten sisältävät runsaasti puhdistettuja viljoja, joiden ravintoarvot ovat alhaiset. Jotkut saattavat puolestaan saada ikäviä oireita leivän sisältämästä gluteenista, vaikka eivät sairastaisikaan keliakiaa. Gluteeniyliherkkyyden oireita ovat muun muassa erilaiset vatsavaivat, iho-oireet sekä autoimmuunisairaudet.

Tykkään tuunailla jauhoseokseni itse, näin tiedän, että ruokapöydässä on tarjolla paitsi superherkullista myös ravitsevaa ruokaa. Tämä leipä sopii niin gluteeniyliherkälle kuin maidottomallekin ruokavaliolle, kun piimä korvataan vedellä.

Näitä aineita tarvitset:

  • 1 dl kaurahiutaleita (mahdollisesti gluteenittomia)
  • 4 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl sokerijuurikaskuitua (esim. Fibrex)
  • 0,5 dl rouhittuja pellavansiemeniä
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 tl psylliumkuitua
  • 1 tl chian siemeniä
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl luomukanelia
  • 2,5 dl luomupiimää
  • 2 luomukananmunaa
  • 0,5 dl luomuhunajaa
  • suolaa

Tee joululimppu näin:

  1. Sekoita kaikki aineet yhteen muovikulhossa. Maista taikinaa ja lisäile suolaa ja muita mausteita tarvittaessa oman makusi mukaan. Esimerkiksi makeamman joululeivän saat lisäämällä hunajaa puolesta desilitrasta yhteen desilitraan
  2. Kaavi paksu ja koostumukseltaan muovailtava leipätaikina voideltuun uunivuokaan ja tasoittele hyvin
  3. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia
  4. Kumoa tämän jälkeen leipä uunipellille ja voitele sen pinta pullasutia apuna käyttäen vesitilkalla, jossa on loraus luomuhunajaa – jatka paistamista ilman vuokaa vielä hetki, noin 15 minuuttia, kunnes leivän pinta on rapea

Ps. Voit lisäillä leipätaikinan joukkoon muun muassa kuivia hedelmiä tai marjoja. Näin saat pirteän pureskeltavia sattumia leipäviipaleiden sisälle. Ole tarkkana, ettet kypsennä leipää paiston aikana liian kuivaksi

Teksti: Hanna-Leena Turpeinen
Kuvat: Petri Mast

print

Previous post
Hannan terveysherkut - Quinoa joulupuuro
Next post
Hannan terveysherkut - Viettelevä vadelmaleivos

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

Hannan terveysherkut – Juhlapöydän rouheinen joululimppu