Eveliina Tistelgren – Ammattiurheilu vaatii sisäistä paloa ja uhrauksia

Eveliina Tistelgren – Ammattiurheilu vaatii sisäistä paloa ja uhrauksia

Eveliina Tistelgren – Ammattiurheilu vaatii sisäistä paloa ja uhrauksia

Eteeni istahtaa iloinen ja auringon kanssa kilpaa hymyilevä nuori nainen. Kropastakin jo näkee, että tämä nainen treenaa ja pitää itsestään hyvää huolta, jota tietysti kilpaurheilu vaatiikin. Eveliina Tistelgren ”Eevsku”, 25, on tänä keväänä Vierumäeltä valmistunut liikunnanohjaaja, ammattiurheilija, kouluttaja ja bloggaaja. Hänet tunnetaan päämäärätietoisena fitness-kilpailijana, jonka tahdonvoima vie vaikka läpi harmaan kiven. Matka tähän päivään ei kuitenkaan ole ollut helppo, mutta vaikeuksista on selvitty voittajana, ja voittajan on helppo hymyillä.

Kaikessa ei tarvitse olla paras. Paitsi omassa lajissaan.

Kilpailuvietti puskee eteenpäin

Eveliina on ollut urheilullinen ja harrastanut kilpaurheilulajeja lähes koko ikänsä. Kilpailuvietti on kova, ja se on näkynyt myös muussa elämässä: hän on ollut aina koulussa se kympin tyttö, ja työt hoidetaan justiinsa eikä melkein. Perfektionismi on kuitenkin hyvin kuluttavaa, ja se ajaa helposti itsensä loppuun polttamiseen. Mutta se on myös piirre, jota ilman olisi vaikeaa olla huippu-urheilija. Nykyään Eevsku yrittää kuitenkin olla lempeämpi itselleen, kaikessa ei tarvitse olla paras. Paitsi omassa lajissaan, Eveliina lisää pilke silmäkulmassa.

Eveliina arvostaa kulkemaansa matkaa, vaikka tie on ollut kivinen. Kolmisen vuotta sitten vaikeuksien alkaessa tuntui, ettei mikään onnistunut: työkuviot olivat sekaisin, pitkä parisuhde päättyi, kroppa alkoi vedellä viimeisiä pitkän kisaputken jälkeen. Oli hengähdyshetken aika. Asioiden järjestykseen laittaminen tapahtui yksi kerrallaan ja vei oman aikansa. Menneisyydellä on kuitenkin oma merkityksenä ja koetut asiat ovat opettaneet paljon. Tapahtumat on jätetty nyt taakse ja keskittyminen on nyt tässä hetkessä ja tulevaisuudessa.

Palat loksahtelevat paikoilleen

Tällä hetkellä Eveliina hymyilee helpottuneena ja onnellisena: asiat ovat loksahdelleet paikoilleen ja oma juttu on löytynyt. Vihdoin elämä tuntuu siltä, että kaikki on mallillaan. ”Kun on kokenut paljon huonoa oloa ja epävarmuutta, oikean onnen ja ilon tunnistaa”, Eveliina jatkaa.

Kilpaurheilu vaatii sisäistä paloa ja tietynlaista itsekkyyttä, mutta itsekkyydestä ei voi potea huonoa omaatuntoa.

Eveliina otti vuonna 2014 fitness-lajista pienen irtioton, jolloin hän kävi tutustumassa crossfitin maailmaan. Kilpailtuakin tuli, mutta hänestä tuntui silti, että jotain puuttui: vaikka CF toi raikkaan tuulahduksen ja mahdollisuuden jatkaa kilpailemista ilman ulkonäköpaineita, puuttui lajista Eveliinan kaipaama esiintyminen, estetiikka ja luovuus. Paluu fitness-lavoille tapahtuikin keväällä 2016, kun kroppa lähti toimimaan taas toivotunlaisesti. Keväällä irtosikin se kirkkain pysti SM-kisoista, ja matka jatkui aina Espanjaan asti EM-kisoihin, joissa Eveliina sijoittui sijalle 6.

Syksyllä tavoitteena on napata ensin taas SM-voitto, ja sen jälkeen MM-kisat ja mitalit. Lajimaailmanmestaruus on vihdoin itselle ja ääneen lausuttu tavoite, joka motivoi Eveliinaa puskemaan eteenpäin. Hän ei kuitenkaan suunnittele ainakaan toistaiseksi ammattilaiseksi ryhtymistä, vaan tavoitteet ovat amatööripuolella EM- ja MM-kisoissa. Hän haluaa kehittää itseään myös yrittäjänä, ja rakentaa urheilun ympärille sellaista toimintaa, jota voi työstää kun kisailut jäävät taakse. Seuraavat viisi vuotta ovat kuitenkin pyhitetty kisaamiselle ja urheilu-uralle, jonka jälkeen voi keskittyä esimerkiksi perheen perustamiseen.

Sisäistä paloa ja itsekkyyttä

Kilpaurheilu vaatii sisäistä paloa ja tietynlaista itsekkyyttä, jota on ollut välillä vaikea hänen itsensäkään hyväksyä. Eveliina toteaa kuitenkin, että itsekäs pitää olla oman uransa takia, ja itsekkyydestä ei voi potea huonoa omaatuntoa. Kilpaurheilu on kuitenkin osa hänen identiteettiään, ja tehtävät uhraukset tulevat luonnostaan: kavereiden lähtiessä viettämään baari-iltaa, omissa prioriteeteissa ovat lepo ja uni. Ystävä- ja tukiverkosto pitääkin rakentaa sellaisista ihmisistä, jotka tämän ymmärtävät.

Ammattiurheilu vaatii myös tiettyjä uhrauksia yksityiselämässä, ja Eveliinan ystäväpiiri onkin supistunut viime aikoina: muutamat luottotyypit ovat jääneet, joiden kanssa viettää aikaa. Äiti ja sisarukset ovat myös suuri voimavara, tärkeä tuki ja apu kaikessa. Hänen perheensä ymmärtää, jos aina ei pääse perhejuhliin. Eveliina pyrkii antamaan läheisilleen ja ystävilleen aikaa aina kun voi, oli se sitten kahvitellen, tai lähempänä kisoja kaverit tulevat Eveliinan luokse ja yhteinen aika vietetään sängyllä makoillen ja kuulumisia vaihtaen.

Kova treeni vaatii suunnittelua

Koska kilpaurheilijan treenimäärät ovat kovat, vaativat treenit huolellista suunnittelua: treenit syklitetään kehityskauden mukaan ja kroppaa kuunnellen. Kevätkaudella Eveliina keskittyi valmentajansa kanssa erityisesti aineenvaihdunnalliseen puoleen ja ylikuormitustilaa varoen, sillä takaraivossa oli vielä vuosien varrella esiintyneet kropan toimintahäiriöt. Nämä vaikeudet ovat jätetty nyt kuitenkin onneksi taakse.

Pyrin nukkumaan joka yö 9 tuntia, ihan minimissään 8 tuntia. Olen itsekäs unen määrästä ja laadusta, ja minua voi kutsua eräänlaiseksi unihifistelijäksi.

Fitness urheilijan treenit vaativat myös monipuolisuutta: vapaaohjelmassa tarvitaan räjähtävyyttä, erilaisia elementtejä kuten akrobatiaa ja hyppyjä. Liikkeen pitää olla myös sulavaa ja pehmeää, joten elastisuuttakin tarvitaan. Lajissa on myös fysiikkakierros, joten kropan täytyy olla symmetrinen ja hiottu. Eveliinalla on kuitenkin vankka ja riittävä pohja, eikä hän tarvitse enää lisää lihasmassaa, joten perinteistä bodaamista hänen ei enää tarvitse tehdä niin paljon. Treenattavat kohteet rakentuvatkin pitkälti räjähtävyydestä, oikeiden asentojen ja linjojen parantamisesta, tukilihaksiston vahvistamisesta sekä kehonhuollosta.

Riittävä kehonhuolto mahdollistaa kovat treenimäärät

Koska liikuntamäärät kasvavat helposti suuriksi, on kehonhuolto merkittävässä asemassa: Eveliina huoltaa kroppaansa päivittäin, treenien alussa ja lopussa, vähän joka välissä. Kehon huoltamiseen sisältyy myös viikoittaiset käynnit hierojalla tai osteopaatilla, sekä luonnollisesti myös riittävä uni: Eevsku pyrkii nukkumaan joka yö 9 tuntia, ihan minimissään 8 tuntia. Eveliina tunnustaa olevansa itsekäs unen määrästä ja laadusta, ja naureskellen toteaa olevansa melkoinen unihifistelijä.

Tällä nuorella naisella on edessään varmasti valoisa ja menestyksekäs tulevaisuus, eikä onnistumiset jää ainakaan tahdonvoiman puutteesta kiinni. Positiivisella ja aurinkoisella elämänotteella pääsee pitkälle, ja Eveliina kertookin löytävänsä asiasta kuin asiasta positiivisen puolen: ”Kaikessa on jotain hyvää, ja kaikella on tarkoitus, jonka näkee ehkä vasta myöhemmin. Tämän ymmärtäminen on auttanut menestymään, ja selviämään elämän heittämistä haasteista”.

Fitbody toivottaa onnea, terveyttä ja menestystä syksyn koitoksiin, ja varmasti jäämme mielenkiinnolla seuraamaan tämän voimanpesän etenemistä kohti unelmiaan ja tavoitteitaan.

Teksti: Nana Heikkilä
Kuvat: Petri Mast

Eevskun blogi

print

Previous post
Raakabrowniet
Next post
Bang&Olufsen Earset 3i - urheilukuulokkeet kovaankin menoon

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

Eveliina Tistelgren – Ammattiurheilu vaatii sisäistä paloa ja uhrauksia