BURLESKI – ilottelua, naurua ja hyvää treeniä!

BURLESKI – ilottelua, naurua ja hyvää treeniä!

Kun burleskiammattilaiselta Mia Siréniltä kysyy, että miksi burleski, alkaa juttua tulla. Mia innostuu aiheesta ja se on aina merkki intohimoisesta suhtautumisesta omaa alaa ja lajia kohtaan.

Laajasti eri tanssilajeja harrastanut Mia kertoo burleskin olevan kaikista tanssilajeista luovinta. “Siinä yhdistetään niin monia eri taitoja; teatteria, parodiaa, tanssia, ja se kehittyy koko ajan!” Lajiin kuuluu myös pukujen, päähineiden ja koreografioiden suunnittelua, joka tekee lajista miltei poikkeuksellisen monihaaraisen ja monipuolisen.

“Ja siinä on niin bodypositive -asenne! Siinä juhlistetaan kaikenlaisia vartaloita, siinä on glamouria ja hauskanpitoa!”

Kenelle burleski sitten sopii? Mia kertoo burleskin sopivan ihan kaikille, ikään, sukupuoleen ja vartalotyyppiin katsomatta. Burleskia voi treenata erilaisilla tanssisaleilla, esimerkiksi Helsingistä löytyvällä Studio Shangri-La:lla. Kaikista isoimmista kaupungeista löytyy tanssisaleja, joissa on mahdollista osallistua tunnille. “Eikä todellakaan tarvitse pelätä, että joutuu strippaamaan!” Mia naurahtaa. “Se on yllättävän yleinen harhaluulo, eikä toki ihan suotta. Jokainen voi kuitenkin tulla tunnille ihan rauhallisin mielin, mukavissa jumppavaatteissa. Kyseessä on kuitenkin ihan tanssitunti”, Mia jatkaa hymyillen.

 

Tanssia, ja kovaa treeniä

Mia itse kertoo oman burleskiuransa alkaneen viitisen vuotta sitten. Hän oli opissa Lulu DeVil -burleskiartistilla, jonka kanssa myös esiintyi itse omat ensimmäiset kertansa. Mia puhuu mentoristaan hyvin lämpimään sävyyn ja kertoo, että on ollut ehdottomasti kunnia tehdä tällaisen rautaisen ammattilaisen kanssa töitä.

Kyseinen huikea suomalaisartisti on päässyt myös Las Vegasin Burlesque Hall of Fameen, ja voittanut tämän ns. burleskin maailmanmestaruuden.

Kysyttäessä omasta urheilusta, Mia puhuu edelleen samalla innokkuudella. Hän on harrastanut lukuisia eri tanssilajeja, aina bellydancesta venäläiseen mustalaistanssiin ja argentiinalaiseen tangoon. “Ihan kaikista tanssilajeista on hyötyä”, hän painottaa.

Burleskin pariin tullakseen ei kuitenkaan tarvitse olla tanssitaustaa lainkaan. “Kaikki opetetaan kyllä”, Mia kannustaa.

Runsaan tanssiharrastamisen lisäksi Mia käy aktiivisesti myös salilla personal trainerin kanssa. “Keikat vaativat kuitenkin tässä kohtaa jo hyvää fyysistä kuntoa, ja siihen taas voi panostaa sitten salilla enemmän” Mia kertoo. Tanssimisen ja kuntosalin lisäksi kuitenkin avainasemassa on kehonhuolto, etenkin pilates. “Se on tanssijoille todella tärkeää, etenkin tasapainon ja syvien lihaksien kannalta.” Pilates on myös mitä oivallisin keino tutustua omaan lihaksistoonsa ja kehoonsa tarkemmin.

Burleski on kuitenkin monipuolinen laji, ja nykyään näkee lavallakin yhä useammin myös akrobatiaa ja aerial -lajeista tuttuja liikkeitä. Show’hun voidaan yhdistää sirkuselementtejä tanssin sekaan. “Ja jos haluaa esiintyä, on tietysti plussaa jos on jotain tällaista extrataitoa!” Tämän lisäksi omaa osaamista voi hyödyntää myös pukujen tekemisen ja suunnittelun puolella, sekä meikissä ja maskeerauksessa. “Suomesta löytyy vielä kaiken lisäksi todella taitavia pukujen ja asusteiden tekijöitä, joiden kanssa on ihan mahtavaa lähteä suunnittelemaan asua ja nähdä, kuinka idea kehittyy matkan varrella!”

 

Kuinka lähteä mukaan

Lajista kiinnostuneita, mutta vielä ehkä hieman empiviä Mia kannustaa yleisön joukkoon. “Kovin moni on sitä kautta sitten innostunut ja uskaltautunut lähteä tunnille katsomaan millaista se on! Usein kaikki se säihke, glamour ja yhteisöllisyys jo tekevät niin ison vaikutuksen, että haluaa itsekin koittaa!” Mia kertoo nauraen. Esimerkiksi Helsingissä Teatteriravintola Kaksi Kanaa tarjoaa useinkin mahdollisuuden päästä katsomaan tällaista. Mia kertoo esiintyvänsä siellä paljon itse, ja myös osa jutun kuvauksista hoidettiin siellä. “Se on Suomen vanhin teatteriravintola ja edustaa sellaista Mouling Rouge -tyyppistä dinner&show -ravintolaa” Mia summaa.

Suomessa burleskin historia ulottuu jopa 1940-luvulle asti ja burleskin uusi aalto Suomessa alkoi 2007. “Tämä on kasvava laji kyllä, ja vetää puoleensa toinen toistaan erilaisempia ihmisiä – tässä on jotain ihan kaikille!”

Kysyttäessä Mialta terveisiä aiheesta kiinnostuneille lukijoille, alkaa samanlainen iloisen innostunut höpötys. “Ehdottomasti kannattaa antaa tälle mahdollisuus! Halutessaan on mahdollisuus esiintyä, käyttää omaa luovuutta ja tulla osaksi todella ihanaa yhteisöä!”

Kiinnostuitko? Tarkasta sinua lähin tanssisali, kurssit, vetäjät ja aikataulut osoitteesta http://www.burleskinstituutti.com.

 

 

Teksti, Jemmi Laaninen

Kuvat Petri Mast

print

Previous post
Treenikuvaamisen ABC - kuntosalilla kuvaaminen
Next post
Aktiiviliikkujan hormonitasapaino

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

Back
SHARE

BURLESKI – ilottelua, naurua ja hyvää treeniä!